V mafinoch som nikdy nebola preborník, ani špecialista. Vlastne skoro nikdy som ich nerobila, jedine ešte pri začiatkoch môjho pečenia. Asi preto, že sa mi zdali príliš jednoduché a vlastne som ani nemala taký ten „svoj“ recept, ktorý by ma dostal a ktorý by som rada donekonečna opakovala. No ale teraz som ho asi našla. Síce nie je až tak môj, inšpirovala som sa na výbornom foodblogu Kitchenette. Recept som si ale poupravila a vlastne vymenila aj základné ingrediencie :) Je teda na ňom výborné, že sa dá naozaj variovať ako len máte chuť. U mňa tento krát zvíťazila kombinácia hrušiek, vlašských orechov, doplnená o mix bielej a horkej čokolády. Sú úžasné! A dokonca aj na tretí, či štvrtý deň (nechala som jeden odložený na testovanie).

Mafiny sú jednoduché, hotové za chvíľku a výborné či už ku káve, alebo na raňajky. Odporúčam, vyskúšajte.

 

Potrebujeme:

  • 2 vajcia
  • 100g trstinový cukor
  • 50g med
  • 175g pšeničnej celozrnnej múky
  • 125g kyslej smotany
  • 25g smotany na šľahanie
  • 1 prášok do pečiva
  • štipku soli
  • štipku sódy
  • 1 zrelá hruška
  • 100g vlašských oprechov
  • 50g bielej čokolády
  • 50g horkej čokolády

Vajcia spolu s cukrom a medom vyšľaháme v kuchynskom robote do svetlej peny. Keď je pena naozaj svetlá a našľahaná, pridáme do nej kyslú i šľahačkovú smotanu a na jemno nakrájanú hrušku. Do zmesi pridáme aj nasekané vlašské orechy a obe čokolády nasekané na malé kúsky. Keď už máme zmiešané všetky doplnkové prísady, ktoré chceme v mafinoch mať, primiešame do cesta aj celozrnnú múku zmiešanú s práškoém do pečiva, sódou a soľou. Všetko spolu vypracujeme do hladkého takmer tekutého cesta. Hotové cesto dávkujeme do silikónových košíčkov na mafiny, alebo formy určenej na mafiny. Pri dávkovaní používam klasický „kopčekovač“ na zmrzlinu, vám ale stačia aj dve polievkové lyžice. Formu plníme do dvoch tretín, pretože mafiny pri pečení ešte narastú vďaka prášku do pečiva. Mafiny pečieme na 160 stupňov približne 25 minút. Z tejto dávky vám vyjde 15 veľkých koláčikov.

 

Mafiny môžete piecť v papierových košíčkoch, úplne bez nich, alebo sa s tým trošku vyhrať, ako ja na fotkách. Použila som papier na pečenie, ktorý som nastrihala na štvorčeky a ním som potom nepravidelne vyložila silikónové formy na pečenie mafinov. Mne sa výsledok veľmi páčil.

IMG_9020 copy

Dobrú chuť.