Ahojte, ja som si v poslednom čase veľmi, ale že veľmi obľúbila mak. Dávam si ho takmer všade od vločkovej kaše po tvaroh, či biely jogurt. A pomaly ho prisypávam aj do koláčikov :) Výsledkom jedného môjho makového dňa je aj táto Makovo maková. Na internete je mnoho receptov na „Makovky“ , ja som sa ale rozhodla spraviť si svoj vlastný. Tak vyskúšajte, možno sa vám zapáči práve ten môj.

Korpus:

  • 5 vajec
  • 50g trstinového cukru
  • 50g práškového cukru
  • 80g masla
  • 200g mletého maku

Bielka vyšľaháme s trstinovým cukrom a štipkou soli to duhého snehu. V inej mise vyšľaháme žĺtka a práškový cukor do bielej peny. Tieto dve hmoty jemne spojíme. Dôležité je miešať veľmi jemne, aby sme nerozbili sneh, pretože cesto potom stratí svoj objem. Do spojenej vaječnej homty jemne primiešame roztopené maslo a nakoniec mletý mak. Hotové cesto prlejeme do papierom vystlanej formy na pečenie (24-26cm) a pečieme na 160 stupňov cca 30 minút.

Krém:

  • 200g mletého maku
  • 400 ml mlieka
  • 1 lyžica škrobu
  • 4 žĺtka
  • 20g práškového cukru
  • 40g trstinového cukru

Kým sa nám pečie cesto pripravíme si krém. Mak spolu s mliekom a trstinovým cukrom varíme na miernom ohni niekoľko minút. Žĺtky s práškovým cukrom a škrobom vyšľaháme do bielej peny a prilejeme k makovo mliečnej zmesi. Na najslabšom ohni varíme do zhustnutia. Hotový krém dáme vychladiť.

Upečený korpus prerežeme  na dve, alebo tri časti, každú z nich potrieme ľubovoľne, buď obľúbeným džemom, nutellou, kávovým krémom, šťavou z ovocia a navrstvíme krém. Ja som z tejto Makovo makovej spravila otvorenú, lebo tak to jednoducho mám rada. Navrch som tortu dozdobila troškou mascarpone, vymiešaným s lyžicou smotany na šľahanie a minimom cukru. Len tak, aby som rozbila tú celú makovosť. Dozdobiť môžete aj makom, ovocím, čokoládou, či kvetmi a spraviť z tento Makovo makovej krásnu narodeninovú tortu :)

Dobrú chuť