Hneď na začiatok som vám upiekla a podrobne nafotila recept na úžasnú makovú tortu, netradične doplnenú malinovo ružovým krémom. Tejto kombinácie som sa aj ja na začiatku trošku obávala, no nakoniec nebolo vôbec čoho. Torta zožala obrovský úspech, je ľahučká, svieža a nadýchaná. Kombinácia maku a malín je možno nie veľmi častá, ale verte mi, stojí za to ju vyskúšať!

 

Tak poďme na to. Začneme korpusom:
6 vajec, 100g práškového cukru, 50g kryštálového cukru, 200g modrého maku, 80g pravého masla, kvalitný mlynček na kávu/mak, kuchynský robot alebo ručný mixér

POSTUP: Najprv si zomelieme mak. Ja používam mak vždy celý a meliem si ho priamo doma, pretože nestihne zhorknúť a viem, že je vždy čerstvý. A samozrejme vonia omnoho viac ako ten kupovaný a to je predsa dôležité.

Keď máme mak zomletý najemno, vajcia rozdelíme na bielka a žĺtka. K bielkam pridáme kryštálový cukor a kuchynským robotom ich vyšľaháme do pevného snehu. Na kvalitnom kuchynskom robote vám vytvoriť pevný sneh nebude trvať dlhšie ako 4 minúty. Ja presne taký mám :)

Bielky s kryštálovým cukrom teda v robote vyšľaháme dotuha. Keďže táto šikovná mašinka pracuje aj za vás, môžete si medzičasom ručným mixérom vyšľahať žĺtky s práškovým cukrom do bielej peny. Toto trvá niekoľko minút. Potom do peny pridáme aj zmäknuté maslo a dôkladne premiešame. Pena svoj objem takmer zdvojnásobí – vtedy je hotová.

Na ďalší postup budeme potrebovať ručnú metličku a trošku trpezlivosti. Táto časť receptu je najdôležitejšia, lebo ide o delikátnu prácu. Do bielkového snehu najprv jemne krúživými malými pohybmi zapracujeme žĺtkovú penu. Keď sa nám obe masy spoja, pridáme aj 200g maku. Toto je tá kritická časť. Pena je jemná, mak hutný, musíte pracovať naozaj veľmi jemne, aby všetok sneh pod ťarchou maku nespadol. Vtedy by ste namiesto nadýchaného cesta mali len makovú placku.Hotové cesto prelejeme do tortovej formy, cca 25cm veľkej a pečieme ho v rúre rozohriatej na 155 stupňov približne 35 minút.  Kým sa nám korpus pečie, pustíme sa do prípravy  malinového krému, s jemnou vôňou ruže.

Na krém potrebujeme: 250g mascarpone, 200g ricotty, 100g jemného tvarohu, 80g práškového cukru, 50g malín, 1 lyžičku ružového extraktu, kuchynský robot, špachtľu, zdobiace vrecúško so špičkou

Tento jednoduchý a naozaj lahodný krém si pripravíme veľmi rýchlo. Všetky suroviny vhodíme do kuchynského robota a ten už to vybaví za nás. Ja som používala kuchynský robot Aura značky Russell Hobbs, ktorý vykonáva svoju prácu o niečo rýchlejšie ako iné roboty, ktoré som doteraz mala možnosť vyskúšať. O pár minút je pripravený nadýchaný jemne ružový krém, ktorý vynikajúco doplní makový korpus. Kým sa nám korpus dopečie a vychladne, krém dáme do chladničky. Ricotta aj tvaroh majú v sebe veľa vody, takže chlad im prospeje.

 

12

 

Zdobenie je moja najobľúbenejšia časť pečenia. Práve zdobením som asi aj najviac známa. Pri každej torte nechávam svoju fantáziu, nech sa vyjaší. Ukážem ja vám, ako jednoducho za pár minút nazdobiť tortu, ktorá bude mať naozaj WAW efekt.

 

13

 

Korpus rozrežeme na dve polovice, ak ste sa rozhodli pre menší priemer torty, môžete aj na tri.  Na spodnú časť korpusu natrieme rovnomernú vrstvu malinového krému, práve teraz sa vám zíde spomínaná špachtľa. Nevadí ak vám krém vytŕča, alebo preteká, všetko je to súčasť nášho plánu.

14

 

Ak chcete zvýrazniť v torte chuť malín, stačí ak ich zopár poukladáte na vrstvu krému. Natretú časť korpusu priklopíme jeho vrchnou polovicou a opäť nanesieme vrstvu krému. Zasa preteká? Nevadí! Práve časti krému, ktoré nám vytiekli použijeme na boky torty. Zatrieme ju len tak, aby vytŕčal korpus a boli úplne zrejmé jeho obrysy. Takáto tortička sa nazýva half naked – polonahá.

Teraz máme tortu už poskladanú a takmer hotovú, zostáva ju len ozdobiť. Môžete zvoliť akékoľvek ovocie, ktoré máte práve doma, doplniť makom, mandľami, lupeňmi ruží. Pri zdobení sa medze naozaj nekladú. Ja uprednostňujem dekorácie, ktoré sú jedlé a chutné a s tortičkou už pri jej konzumácii nemáte žiadne starosti.

Použila som granátové jablko, jahody, lupene ruží. Moje tajomstvo je, že ovocie musí vždy byť tón v tóne, aby spolu všetko krásne ladilo a hlavne podporilo chuť hotového dezertu.  Keď je už koláčik plný farieb a ovocia, využijeme zdobiace vrecúško so špičkou, v ktorom máme zostatok krému. Medzi ovocie spravíme jednoduché “ďobky” , ktorými dáme tortičke už finálnu bodku.

Túto makovú bohyňu vyskúšajte, naozaj stojí za to, viem o čom hovorím :)