Je mi pomerne smiešne písať tento príspevok. Hneď vysvetlím prečo. Čo sa týka celého vegánstva, palea, raw a podobných teraz celkom moderných vecí, som mimo. Úplne. Ignorant.

A aj napriek tomu mi moja zvedavosť jednoducho nedovolila aspoň raz to neskúsiť. Systematicky som sa na TO chystala niekoľko dní a ešte systematickejšie to odkladala. Nakoniec som sa však odhodlala a spravila svoj prvý raw koláč. Ktorý samozrejme asi nie je až tak úplne raw a podľa všetkých pravidiel. Ale! piekol sa? Nepiekol! Je tam múka, cukor, mlieko, vajíčka, alebo čokoľvek iné „koláčové“? Nie je! Takže spravte mi radosť, prižmúrte jedno, alebo aj obe oči a hovorme tomu raw :)

Ďalší problém je, ako tento výtvor nazvať. Je v ňom toľko rovnocenných chutí, že ťažko jednu z nich vytiahnuť do názvu. Budem mu teda hovoriť:

Figový raw koláč s kakaovou penou s kokosovo-vanilkovým krémom.

Korpus:

  • 1 šálka orechov ( ja som pomiešala vlašské orechy, arašidy, mandle a kešu)
  • 10 sušených nesladených datlí
  • 10 sušených nesladených fíg
  • 1 lyžica vody

Všetky suroviny dáme do foodprocesora a mixujeme až pokým nám nevznikne lepkavá hmota, ktorú môžeme natlačiť ho tortovej formy (21 cm) vystlanej papierom na pečenie. Vložíme do mrazničky.

„Čokoládová pena“:

  • 2 zrelé avokáda
  • 5 PL kakaa
  • 2 PL kokosového oleja
  • 2 PL agave
  • 1 dcl mandľového, kokosového, alebo makového mlieka (ja som mala doma len ryžové, ale pst :)
  • štipka práškovej stévie

Všetky suroviny zasa raz vymixujeme v tom istom foodprocesore a keď nám vznikne krásny nadýchaný krém, ktorý vyzerá a aj chutí ako pravá čokoládová pena, prelejeme ho na nachystaný korpus. Opäť vložíme do chladničky.

Kokosový krém:

  • 1/2 šálky kešu orechov (aspoň na dve hodiny namočených vo vode)
  • 1/2 šálky kokosového, mandľového, makového mlieka
  • 1 lyžica agáve
  • 1 lyžica pomletých mandlí
  • 1/2 šálky strúhaného kokosu
  • 1/2 vanilkového lusku

Veľmi netradične vložíme do foodporcesoru a mixujeme. Nakoniec natrieme na čokoládovú penu a opäť dáme zamraziť.

Po hodinke v mrazničke je koláč hotový! Ja som na neho už len naukladala čerstvé figy a degustovala som. Musím povedať, bol naozaj výborný! Ak náhodou máte doma všetky potrebné veci určite vyskúšajte! Ak ich aj nemáte, vždy sa dá improvizovať. Ja som si napríklad tento recept vymyslela. Aj napriek tomu, že celé raw je pre mňa španielska dedina a študovaniu postupov som venovala asi 20 minút. Tento fešák za experiment    naozaj stojí.

Dobrú chuť