Prichádza na rad druhý recept, ktorý som robila v Dámskom klube. Výborná čokoládová tortička, ktorá je vlastne takou vylepšenou verziou klasického čokoládového piškótového cesta a naplnená je bohatou dávkou smotanového krému s bielou čokoládou. Nie je ani zdravá, ani diétna, ale zato úžasne chutná :) V telke som robila dve malé 16 cm torty, aby som ukázala dva druhy zdobenia. Tento recept je na jednu klasickú 23-26 cm veľkú tortu, ale ak by ste mali chuť na dve malé, vyjdú vám super akurát z tejto istej dávky.

IMG_6508-copy

Korpus :

  • 6 vajec
  • 100g trstinového cukru
  • 1 lyžica vriacej vody
  • 1 lyžica oleja (olej z vlašských orechov, kokosový olej)
  • 100g múky (špaldová, prípadne hladká)
  • 25g kakao
  • 50g čokoláda 70%
  • 1 prášok do pečiva (bezfosfátový)
  • štipka soli

Postup je ako pri klasickom tortovom ceste. Bielka s cukrom a soľou vyšľaháme dotuha. Zatiaľ necháme vo vodnom kúpeli rozpustiť čokoládu. V druhej miske zmiešame žĺtka, vodu, kokosový olej a pomaly túto zmes vlejeme do pevne vyšľahaných bielok a jemne premiešame. Nakoniec do vaječnej zmesi pridáme čokoládu a zmes špaldovej múky, kakaa a prášku do pečiva.  Všetko veľmi opatrne premiešame a hotové cesto nalejeme do pripravenej, papierom na pečenie vyloženej tortovej formy. Korpus pečieme cca 35-40 minút na 150 stupňov. Hotový je vtedy, keď doň zapichneme špajdlu a vyjde nám čistá.

Plnka:

  • 500ml 40% smotany na šľahanie
  • 200g bielej čokolády
  • 1 vanilkový lusk
  • Vanilková esencia
  • Na zvlhčenie korpusu ovocné pyré: rozmixované ovocie podľa chuti: 100g so stéviou, alebo medom

Smotanu zahrejeme spolu aj s dužinou z jedného vanilkového lusku a vanilkovou esenciou. Tesne pred bodom varu ju odstavíme z ohňa a vložíme do nej na kúsky nalámanú bielu čokoládu. Miešame až kým sa čokoláda nerozpustí a nevznikne nám hladká hmota. Krém dáme do chladničky zachladiť. Ideálne na niekoľko hodín, alebo 1 celý deň, podľa toho, koľko času máte. Vychladnutý krém už len vyšľaháme do hustej šľahačky.

Poskladanie torty je jednoduché, korpus rozrežeme na dve, alebo tri časti, potrieme ho ovocným pyré, džemom, alebo aj ničím (vôbec to nieje treba) a jednoducho na neho hodíme zopár lyžíc krému a nastrkáme do neho ovocie. Tento postup zopakujeme podľa počtu poschodí. Nieje to rovnomerné? Krém vyteká? Jahoda sa šmýka dolu? Presne tak to má byť, presne to je čaro tejto strapatej otvorenej torty :) Ak vám ešte niečo chýba navrch, tak stačí posypať kakaom, orechmi, kokosom a nabok strčiť zelený lístok vašej domácej bylinky, ktorú práve máte poruke.

IMG_6494-copy

Toto je určite jeden z mojich najobľúbenejších druhov sladkého a podobné otvorené torty pečiem nesmierne rada a milujem ako vyzerajú.

Dobrú chuť :)