Už dlhšie som na viacerých zahraničných blogoch registrovala koláč, ktorý ma veľmi zaujal. Lebo je iný a nič také som doteraz neskúšala. A takých je už veru málo. Japonský cotton soft cheesecake je akýmsi hybridom medzi cheesecakom a klasickým tortovým cestom. Ide doň mlieko, mascaspone, syr a pritom aj dostatok múky a vajec. No jednoducho som si nevedela predstaviť akú bude mať konzistenciu a ako bude chutiť, tak som ho musela skúsiť.

Keďže nebudem predsa testovať len ten klasický, našla som si trošku zložitejšiu varinatu trojfarebného ovocného cotton soft cheesecaku. Ten môj bol plný jahôd a čučoriedok, ale výber ovocia je úplne ľubovoľný.

Základný recept som čerpala z tohto http://www.raspberricupcakes.com/2012/12/pandan-cotton-soft-cheesecake-with-kaya.html. Zasa som si ho jemne poupravila, ale možno bude lepší nápad piecť ho tentokrát podľa základného receptu, keďže ten môj nieje celkom ukážkový. Dala som do neho viac mascarpone, syra a ovocia. To síce spôsobilo, že je úžasne vlhký, vláčny a svieži,  na druhej strane sa však nezdvihol tak, ako mal. Nevadí, aj keď som opäť po jeho upečení bola „poloodutá“, že zasa skúšam niečo, čo vôbec nieje je krásne a dokonalé, nakoniec som bola veľmi spokojná. Cotton soft cheesecake chutí vynikajúco, je vláčny, ovocný, jemne kyselkavý a je dokonalou kombináciou cheesecaku a klasického piškótového cesta. Nieje k nemu treba žiaden krém, ani šľahačka, je výborný jednoducho sám o sebe. U nás doma mizol už počas fotenia :). Určite teda stojí za vyskúšanie.

Poďme na recept (ten môj poupravený). Potrebujeme:

  • 150g mascarpone
  • 150g spotanového syra
  • 100 ml mlieka
  • 50g masla
  • 70g hladkej múky
  • 30g kukuričného, alebo zemiakového škrobu
  • 6 vajec
  • 6 lyžíc trstinového cukru
  • šťavu z 1/2 citróna
  • štipku soli
  • 150g jahôd
  • 100g čučoriedok

Najprv rozdelíme vajíčka na bielka a žĺtka. Bielka dáme do kuchynského robota a šľaháme spolu s trstinovým cukrom s štipkou soli. Zatiaľ si vo vodnom kúpeli spolu zahrievame mlieko, mascarpone, syr a maslo. Za stáleho miešania nám vznikne hladká zmes, ktorú dáme na pár minút jemne schladiť. Medzitým rozmixujeme pripravené ovocie. Jahody zvlášť a čučoriedky tiež, aby nám vznikol farebný rozdiel vo výslednom koláčiku.  Vtedy už máme bielka vyšľahané a odložíme ich nabok. Do kuchynského robota premiestnime jemne vychladnutú mliečnu zmes a primiešavame do nej žĺtka, múku, škrob a citrónovú šťavu. Do hotovej zmesi, ktorá je spojená pomaly primiešavame vopred pripravené do tuha vyšľahané bielka. Cesto rozdelíme na tri rovnomerné časti, do jednej pridáme rozmixované jahody, do druhej čučoriedky a poslednú časť necháme samú.

Prvú vrstvu vylejeme do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie (potrebné, naozaj sa lepí) a dáme do rúry na 10 minút pri teplote 160 stupňov, aby nám trošku stuhla. Potom nasleduje biela vrstva bez ovocia a opäť opakujeme postup a necháme ju 10 minút v rúre. Nakoniec posledná vrstva (u mňa to bola jahodová). Celý koláč necháme v rúre ďalších 50 minút. Ja som cheesecake piekla vo vodnom kúpeli, čiže som naspodok rúry dala plech s vodou, aby sa nevysušil a bol vláčny. Po upečení je dobré nechať ho v pootvorenej rúre vychladnúť, aby neklesol (tak ako mne).

A už len naložiť a zaželať si dobrú chuť :)