Tieto cookies, alebo keksíky patria medzi moje veľmi obľúbené. Sú zaujímavé svojou chuťou a hlavne kopcom karamelu, ktorý obsahujú. A ešte tie figy…. jednoducho nemajú chybu. Môžete ich variovať presne podľa svojej chute, ale odporúčam vám aspoň raz vyskúšať tento môj originálny recept. Neoľutujete :)
Na figovo lieskovcové cookies potrebujeme:
65g hladkej špaldovej múky
Štipku prášku do pečiva
štipku sódy bikarbóny
55g masla
50g trstinového cukru
1 vajce
1 lyžičku vanilkového extraktu
60g ovsených vločiek
100g lieskovcov a fíg v karamele
65g hladkej špaldovej múky
Štipku prášku do pečiva
štipku sódy bikarbóny
55g masla
50g trstinového cukru
1 vajce
1 lyžičku vanilkového extraktu
60g ovsených vločiek
100g lieskovcov a fíg v karamele
Najprv si pripravíme figy a lieskovce v karamele: na panvicu dáme skaramelizovať 200g kryštálového cukru, keď je karamel hotový vhodíme lieskovce a sušené figy a 2 minúty spolu povaríme. Hotovú zmes vylejeme na papier na pečenie a necháme karamel zatuhnúť.
Karamelové oriešky s figami potom nalámeme a pomixujeme na jemné kúsky. Tie neskôr využijeme na dochutenie cookies. Vynikajúce sú, ale aj len tak, na chrumkanie, u nás na výrobni mizli rýchlosťou svetla.
Príprava samotných cookies:
Príprava samotných cookies:
Všetky ingrediencie na cookies si zmiešame v kuchynskom robote, alebo ručne, až kým nám nevznikne lepkavé cesto. Vtedy doň pridáme 75 g karamelovej zmesi a dobre premiešame.
Ja som si zmesi narobila poriadne navyše, pretože je naozaj výborná.
Zvyšnou zmesou cookies posypeme. Z cesta tvoríme guličky o veľkosti cca 3 cm, ktoré posypeme karamelom.
Pečieme pri 165 stupňoch cca 10-12 minút do zlatova, kým sa nám karamel pekne rozpustí a zhnedne. Hotové cookies uskladňujeme vo vzduchotesnej nádobe, pokojne aj týždeň. Tento recept nie je tak veľmi náročný na presnosť gramov, 95% mojich receptov dokáže však narušiť aj najmenšia odchýlka. Práve preto som rada, že som konečne našla pomocníka, ktorý sa nemýli. Váha Salter sa hneď stala mojou obľúbenou, hlavne preto, že má 4 nožičky, ktoré jej zaručujú stabilitu. A ešte k tomu vždy váži rovnako :)
Pečieme pri 165 stupňoch cca 10-12 minút do zlatova, kým sa nám karamel pekne rozpustí a zhnedne. Hotové cookies uskladňujeme vo vzduchotesnej nádobe, pokojne aj týždeň. Tento recept nie je tak veľmi náročný na presnosť gramov, 95% mojich receptov dokáže však narušiť aj najmenšia odchýlka. Práve preto som rada, že som konečne našla pomocníka, ktorý sa nemýli. Váha Salter sa hneď stala mojou obľúbenou, hlavne preto, že má 4 nožičky, ktoré jej zaručujú stabilitu. A ešte k tomu vždy váži rovnako :)