Ahojte, tento recept sa vám možno bude zdať tak trochu jesenný, ale je pritom veľmi osviežujúci. Koláčik je vláčny, vlhký a plný len tých najlepších ingrediencií. a hlavne plný mrkvy, ktorá sa perfektne dopĺňa s pomarančom a zázvorom. Napriek tomu, že mrkvový koláč je už viacmenej klasika a robí ho takmer každý, ja som sa k svojej mrkvovej prmiére dopracovala až pred pár mesiacmi. Možno pre to, že som nikdy nebola príliš veľký fanúšik týchto vlhkých a hutných koláčikov. Mrkva v ňom má však naozaj svoje čaro, ja odporúčam nepotierať krémom len vrch koláča, ale pokojne ho aj prekrojiť a časť z neho natrieť dnu. Vtedy sa chute krásne spoja a je jednoducho super.
Potrebujeme:
- 2 hrnčeky špaldovej múky (používam hladkú)
- 1 prášok do pečiva
- 1 lyžička jedlej sódy
- 1/2 hrnčeka oleja (kokosový, mandľový, orechový, či klasický slnečnicový)
- 6 stredných mrkiev
- 4 vajcia
- 3/4 hrnčeka trstinového cukru
- 1/2 hrnčeka vlašských orechov
- hrsť sušených hrozienok, brusníc, fíg, alebo marhúľ
- štipka soli
Krém:
- 250g mascarpone
- 250g ricotty
- 100g kyslej smotany
- 3 lyžice medu, ja používam Apimed http://www.apimed.sk/vceli-med/kvetovy-med-700-g-amfora-detail
- kôra z jedného bio pomaranča
- 2 cm nastrúhaného čerstvého zázvoru
- troška kokosu podľa chuti
Najprv si vyšľaháme vajcia s cukrom do svetlej peny. S trstinovým cukrom to bude trvať trošku dlhšie, vydržte ale, koláč sa vám za to potom odvďačí svojou nadýchanosťou. Keď je pena hotová pridáme do nej všetky suché prísady, ktoré predtým preosejeme, aby sme sa zbavili všetkých prípadných hrudiek. Nakoniec do zmesi pridáme olej, najemno nastrúhanú mrkvu, posekané orechy, hrozienka a sušené ovocie podľa chuti. Hotové cesto nalejeme do tortovej formy veľkosti 25-27cm, prípade do niekoľkých foriem na minitortičky a pečieme v rúre rozohriatej na 170 stupňov 45 minút až 1 hodinu. To, že je mrkvová torta hotová zistíme testom so špajdľou, či špáratkom. von musia vyjsť vždy čisté. Ak aj po hodine pečenia torta nie je stále hotová nezúfajte a pokračujte v pečení. V ceste je naozaj veľa mrkvy, ktorá obsahuje množstvo vody, preto môže pečenie trvať o niečo dlhšie ako ste zvyknutí. Koláč po upečení nechajte pokojne v rúre aj vychladnúť. Ak vám už tečú sliny a neviete sa ho dočkať tak ho vytiahnite a počkajte kým sa vychladne pri izbovej teplote. Na krém vyšľaháme všetky suroviny v kuchynskom robote, alebo ručným šľahačom, do nadýchaného krému. Máme dve využitia hotového krému, buď môžete všetok použiť na vech koláčika, alho korpus prerezať a z koláča jednoducho spraviť tortu, ktorá má krém vo vnútri, aj na svojom povrchu. Vrch torty môžeme dozdobiť ľubovoľne – mrkvou, orechmi, kokosom, či plátkami zázvoru, fantázii sa medze nekladú.
Dobrú chuť a dajte vedieť, či chutila.