Ahojte, pridávam sľúbený recept na výborný a tak trošku iný cheesecake, ktorý som robila tesne pred koncom minulého roka. Zlupol sa ako nič a všetkým veľmi chutil, to je vždy znamenie, že sa treba podeliť.
Recept som našla v Apetite a už tradične som si ho radikálne upravila podľa seba. Výsledok je veľmi sympatický, dosť čokoládový a oproti mojím klasickým cheesecakom ľahký a krémový koláč.
cesto:
v pôvodnom recepte bolo uvedené cesto z čokoládových keksíkov a masla, toho ale ja niesom veľký fanúšik takže tu je recept na moje cesto
150g múka hladká/špaldová
90 g maslo
45g cukor
1 žĺtok
troška soli
3 lyžice kvalitného kakaa
– všetky prísady spolu zmiešane až do hladkého cesta, ktoré zabalíme do fólie a dáme aspoň na 30 minút chladiť
– po vychladnutí cestom vyložíme tortovú forlu, v ktorej budeme chesecake piecť
plnka:
500g syra (Philadelphia, Lučina, Smotanový syr )
100g tvarohu
100 ml smotana na šľahanie
trstinový cukor podľa chuti
200g kvalitnej vysoko % čokolády
4 vajcia
lyžica múky
250 ml čokoládového likéru
– čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli, necháme jemne vychladnúťa postupne zmiešame so všetkými ostatnými prísadami do hladkého krému, vajcia doň primiešavame po jednom a až po úplnom zapracovaní pridávame ďalšie.
Prichystaný cheesecake volžíme to rúry vyhriatej na 150 stupňov a pečieme cca hodinu. Doba pečenia vždy záleží od konkrétnej rúry. Cheesecake by sa nemal pukať, no mal by byť pevný na dotyk a v strede sa trošku triasť. Dozdobiť ho môžete ako ja, vyšľahanou zvyšnou smotanou, likérom a čokoládovými hoblinami (aj keď tie moje vyzerajú skôr ako granko).
Dobrú chuť a len ten najlepší rok 2014 želám, mne sa začína ukážkovo :)