Ahojte, pridávam sľúbený recept na výborný a tak trošku iný cheesecake, ktorý som robila tesne pred koncom minulého roka. Zlupol sa ako nič a všetkým veľmi chutil, to je vždy znamenie, že sa treba podeliť.

Recept som našla v Apetite a už tradične som si ho radikálne upravila podľa seba. Výsledok je veľmi sympatický, dosť čokoládový a oproti mojím klasickým cheesecakom ľahký a krémový koláč.

 

cheese5

 

cesto:

v pôvodnom recepte bolo uvedené cesto z čokoládových keksíkov a masla, toho ale ja niesom veľký fanúšik takže tu je recept na moje cesto

150g múka hladká/špaldová

90 g maslo

45g cukor

1 žĺtok

troška soli

3 lyžice kvalitného kakaa

– všetky prísady spolu zmiešane až do hladkého cesta, ktoré zabalíme do fólie a dáme aspoň na 30 minút chladiť

– po vychladnutí cestom vyložíme tortovú forlu, v ktorej budeme chesecake piecť

plnka:

500g syra (Philadelphia, Lučina, Smotanový syr )

100g tvarohu

100 ml smotana na šľahanie

trstinový cukor podľa chuti

200g kvalitnej vysoko % čokolády

4 vajcia

lyžica múky

250 ml čokoládového likéru

– čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli, necháme jemne vychladnúťa postupne zmiešame so všetkými ostatnými prísadami do hladkého krému, vajcia doň primiešavame po jednom a až po úplnom zapracovaní pridávame ďalšie.

Prichystaný cheesecake volžíme to rúry vyhriatej na 150 stupňov a pečieme cca hodinu. Doba pečenia vždy záleží od konkrétnej rúry. Cheesecake by sa nemal pukať, no mal by byť pevný na dotyk a v strede sa trošku triasť. Dozdobiť ho môžete ako ja, vyšľahanou zvyšnou smotanou, likérom a čokoládovými hoblinami (aj keď tie moje vyzerajú skôr ako granko).

 

cheese3

Dobrú chuť a len ten najlepší rok 2014 želám, mne sa začína ukážkovo :)