Veľká noc sa nám nezadržateľne blíži, tento rok hádam ešte aj skôr ako obvykle. Ja som si pre vás pripravila recept na lahodný tart, ktorým si môžete spestriť váš sladký veľkonočný stôl, alebo si ho pripravť len tak, hocikedy. Je vynikajúci.

Základom tohot tartu je ľahučké a neskutočne chutné maslové cesto, na ktoré potrebujeme:

250g hladkej múky

80g práškového cukru

100g studeného masla

2 žĺtky

1 vajce

štipku soli

a štipku prášku do pečiva

IMG_0430-copy

Všetky suroviny spolu vymiešame vo foodprocesore na jemnú drobenku, ktorú potom rukami vypracujeme do jednoliateho cesta. Cesto pripravíme do jednej gule a dáme ho na 30 minút zachladiť do chladničky, aby sa nám s ním neskôr lepšie pracovalo. Vychladnuté cesto si vyvaľkáme na pomúčenej doske do kruhu s priemerom 30 cm, ktorým budeme vykladať pripravenú formu na tart. Ja som použila formu Salter, ktorej čaro som objavila až nedávno. Napriek tomu, že nemá vysúvacie dno, nie je potrebné ju vymasťovať, alebo vysypať múkou. Jej povrch je uplne neprilnavý, nenalepí sa na ňu ani omrvinka a koláčik sa krásne rovnomerne prepečie. Je veľká 27 cm, čiže úplne ideálne na príjemné rodinné popoludnie. Keď máme cesto vo forme, poprepichujeme ho vidličkou, aby sa počas pe čenia nenafúklo a pečieme ho pri 180 stupňoch cca 15 minút až do zlatista.

Vychladnuté cesto plníme krémom, naozaj podľa ľubovôle. Ja som si zvolila mascarpone krém s  bielou čokoládou. Potrebujeme naň:

2 mascarpone

1 jemný tvaroh

100g bielej čokolády

Práškový cukor/med/agave

 

IMG_0482-copy

 

Bielu čokoládu si najprv vo vodnom kúpeli roztopíme do lesklej a tekutej hmoty. Ostatné suroviny spolu vyšľaháme v kuchynskom robote a nakoniec do nich prilejeme aj roztopenú bielu čokoládu. Hotový krém jednoducho vyklopíme do pripraveného korpusu a navrstvíme. Nemusíte sa trápiť uhladzovaním, alebo vyrovnávaním, tento tart má svoje čaro práve pre jeho “ocapkanosť” :)

 

IMG_0488-copy

 

Hotový tart už čaká len na vašu fantáziu a svoje dozdobenie. Ja som použila čerstvé jahody, čučoriedky, maliny a jedlé kvety, aby bol na veľkonočnom stole krásne farebný. Nakoniec už len podsypať lupienkami mandlí a tento zázrak je hotový!

 

IMG_0519-copy

 

Najlepšie je nechať ho 1 deň odpočinúť v chladničke, aby sa maslové cesto jemne nasiaklo krémom a mohli sme ho pohodlne krájať.

 

Mne už nezostáva nič iné, len vám zaželať dobrú chuť!