Konečne som sa dostala k prvému z receptov, ktoré vyhrali v mojej mini súťaži o Lulus macarons :) Prvý z nich je práve veľmi čokoládová brownie tortička od Marty Dzurovej. Originálny recept, ktorý mi poslala Maťa som si samozrejme (ako inak) jemne poupravila :). Vznikol z toho jeden úžasný koláčik, ktorý všetkým veľmi chutil. Ja som naň použila dva krémy, ale to len preto, že som ich už mala hotové z predchádzajúceho pečenia a teda čo už s nimi. V každom prípade na tortu (hovorme jej torta) bude úplne stačiť jeden.

A aká táto torta je? Veľmi čokoládová, cesto je nizučké a hutné, nejde doň žiadna múka. Práve preto mi pripomína spomínané brownie. Dokonale sa na neho hodí svieži a ľahučký krém – mascarpone, alebo tvarohový, či smotanový. A dozdobený čerstvým kyslastým ovocím nemá vôbec žiadnu chybu. A čo sa vám na ňom bude páčiť najviac? Celá príprava trvá asi 10 minút :)

Takže môj recept:

Na korpus potrebujeme:

  • 130g aspoň 70% čokolády
  • 120g masla
  • 3 lyžice trstinového cukru
  • 100g pomletých mandlí (mandľovej múky, ale mandle môžu byť kľudne pomleté aj na väčšie kúsky)
  • 3 vajcia

Čokoládu, cukor a maslo roztopíme buď vo vodnom kúpeli, alebo na malom ohni. Po úplnom rozpustení čokolády opatrne primiešame vajcia metličkou a jemne ich prešľaháme. Ja som nakoniec pridala mandle a ceú zmes som vyliala do tortovej formy vyloženej pečiacim papierom (22cm). Cesto som piekla na 160 stupňov asi 25 minút. Hotové cesto bolo maximálne 2 cm vysoké, tak sa nezľaknite, má to tak byť ;)

Čokoládový krém:

  • 50g čokolády
  • 1 nízkotučný tvaroh
  • 1/2 mascarpove
  • 1dcl smotany na šľahanie

Čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli, keď jemne vychladne pridáme ju do zmesi tvarohu, mascarpone a smotany, ktorú sme si predtým dotuha vyšľahali.

Vanilkový krém:

  • 1 mascarpone
  • 1dcl smotany na šľahanie
  • 2 lyžice cukru
  • 1/2 smotanového syra

Všetky ingrediencie spolu vyšľaháme do tuha a krém je hotový.

Hotovú tortičku už len dozdobíme čerstvým ovocím, posypeme mandľami, alebo čokoládovými hoblinami a môže sa jesť.

Dúfam, že vám bude chutiť a Marti, ďakujem za super recept :)