na 15ks veľkých cupcakes s priemerom 7- 8 cm potrebujeme:

  • 200g špaldovej hladkej múky
  • 100g práškového cukru
  • 3 vajcia
  • 100ml mlieka (môžete nahradiť mandľovým, alebo ryžovým)
  • 1 prášok do pečiva
  • štipka soli
  • 80g masla

na ganache z bielej čokolády potrebujeme:

  • 100g bielej čokolády
  • 75ml smotany na šľahanie

na gaštanový krém potrebujeme:

  • 250g mascarpone
  • 100g smotanového syra
  • 100g jemného tvarohu
  • 100g gaštanového pyré (aspoň 70%)
  • 70g práškového cukru

 

 

Na cesto si v kuchynskom robote vymixujeme maslo s práškovým cukrom do bielej nadýchanej peny. Tento proces trvá asi 3 minuty a maslo by pri ňom malo byť izbovej teploty. Silnejšie kuchynské roboty vám penu vypracujú aj rýchlejšie, ja používam Russell Hobbs a suroviny sú vyšľahané jedna radosť. K maslovej pene po jednom pridávame vajcia, ktoré musia byť tiež izbovej teploty, ak by boli príliš studené, v maslovej pene by sa nám zrazili. Potom do vaječnej zmesi pridáme preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a štipkou soli. Nakoniec do takmer hotového cesta pomaly vlievame za stáleho miešania mlieko.

Hotovým cestom si naplníme cukrárenský, alebo obyčajný sáčok a plníme ním formy na cupcakes. Cestom formy stačí naplniť do cca 2/3, vtedy cupcakes krásne narastú a budú presne také, ako majú byť. Cupcakes pečieme pri teplote 150 stupňov cca 30 minút, aby boli na povrchu krásne zlaté a povrch zapichnutej špajdle zostal čistý.

IMG_1737-copy

Upečené cupcakes necháme vychladnúť na mriežke a medzitým si pripravíme ganache z bielej čokolády, ktorou ich budeme  plniť.  Smotanu na šľahanie privedieme na miernom ohni k varu, odstavíme a prisypeme nalámanú bielu čokoládu. Čokoláda sa po chvíľke v smotane úplne rozpustí a vznikne nám tekutá jednoliata hmota. Ganache si prelejeme do sáčku a odložíme.

 

Vychladnuté cupcakes pomocou odstraňovača jaderníkov jabĺčok “vydlabeme” aby nám vznikol priestor na ganache. Pripravené cupcakes potom plníme vychladnutou ganache a naspať priklopíme klobúčikom z cesta, ktorý nám zostal.

IMG_1792-copy

Krém pripravíme vyšľahaním všetkých surovín naň potrebných. Hotový krém preložíme do cukrárskeho sáčku a zdobíme ním cupcakes. Navrch ešte ovocie presne podľa vašej chuti a je hotovo.

 

Ja ku gaštanom vzdy používam figy, vedeli ste, že táto kombinácia je chuťovo tak vyvážená, že je jednoducho dokonalá? Vyskúšajte :)