U mňa inšpirácia behá kade tade, prevažne po kamarátoch. A presne takto vznikol tento dokonalý cheesecake so sladkým zimným nádychom. Prečo Herbert? Vysvetlím. Pod týmto názvom sa skrývajú šikovní chalani, ktorí v Trnave vyrábajú neskutočné sirupy. Keď sme sa spoznali, hneď som rozmýšľala, ako ich využiť pri mojom pečení. Najprv som si myslela, že to asi nepôjde. Ale opak je pravdou! Aj keď sa to na prvý pohľad nemusí zdať ako najlepší nápad, pri pečení sa ich sirupy dajú dokonalo využiť. Môj obľúbený čučoriedkovo levanduľový využívam pri tortách, kde ho zmiešavam so šťavou z čerstvých čučoriedok. MŇAM! Presne podľa neho som sa inšpirovala či už pri cookies, tartaletkách, alebo plnkách do macarons.

Ale k veci. Keď som prvý krát počula ich novú zimnú kombináciu Škorica- vanilka – hrozienka, vedela som, že to môže byť jedine dobré. No ono je to v skutočnosti vynikajúce. A tak vznikol cheesecake, v ktorom sa tieto chute  vynímajú a spolu so syrovou plnkou krásne hrajú. Stačí ho pridať naozaj trošku a svojou výraznou chuťou osladí a prevonia celý koláč a dokonca tam je trstinový cukor. Ak náhodou nemáte škoricového Herberta poruke, neváhajte použiť vanilku, škoricu a sušené hrozienka ako také, tieto chute sa perfektne dopĺňajú a navodia absolútne zimnú atmosféru.

IMG_0552

Poďme na recept.

Korpus:

  • 100 g hladkej múky
  • 90g masla
  • 50g mletých mandlí
  • 40g práškového cukru (medu)
  • štipka soli
  • 1 žĺtok

Všetky suroviny spolu vypracujeme do kompaktného cesta a dáme na 30 minút zachladiť. Potom cesto vtlačíme do papierom vyloženej tortovej formy, poprepichujeme vidličkou a pečieme pri 175 stupňoch cca 10 minút.

Plnka:

  • 300g mascarpone
  • 250g jemného tvarohu
  • 200g smotanového syra
  • 1 kyslá smotana
  • 3 vajcia
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 3 lyžice medu (podľa chuti)
  • 2- 3 čajové lyžicky Škoricového Herberta (alebo 1 vanilkový lusk, 1 lyžica škorice a hrsť sušených hrozienok)
  • 1 lyžica škorice na posypanie

Všetko spolu opäť jednoducho vymiešame v kuchynskom robote, nalejeme na predpečený korpus, posypeme bohate škoricou a vo vodnom kúpeli pečieme cca 1 hodinu na 150 stupňov. Tento cheesecake výnimočne chutí výborne aj ešte vlažný, kludne aj s teplým čajom, alebo dobrým vareným vínom :)

 

Dobrú chuť

 

a aby som nezabudla, všelijakých Herbertov nájdete tu: https://www.facebook.com/herbertsirupy