Keďže sa mi zatiaľ tento rok darilo celkom slušne stránku, recepty a komunikáciu zanedbávať, ideme napravovať resty! Výhodou je, že pečenie som ani náhodou nezanedbávala a v počítači mám niekoľko nových foldrov s fotkami mojich experimentov, objednávok, aj starých overených receptov.
Začíname kokosovými tartaletkami. Viem, že variácie tartaletiek sa tu objavujú pomerne často, ale mám na to argumenty. Sú chutné, meniace sa s každým krémom a vyzerajú úžasne pri akejkoľvek príležitosti. Tieto boli pripravované na objednávku na narodeninovú oslavu. Klasické krehké cesto doplnené o krém, ktorý mne osobne pripomína Rafaello a plátky sušeného kokosu navrchu. Kto má rád kokos odporúčam, je to top.
cesto:
340 g hladkej/celozrnnej múky
150 g maslo
90 g práškový cukor
2 vajcia
štipka soli
– zmiešame maslo, trošku múky, vajcia a cukor. Do tejto hmoty postupne pridávame múku až kým ju vypracujeme na hladké cesto. Hotové cesto necháme aspoň hodinu odstáť v chladničke, aby sa s ním dobre pracovalo. Odležané cesto vtláčame do košíčkov a pečieme podľa potreby a rúry cca 10-15 minút na 170 stupňov.
krém:
1 zlatý klas
1 žĺtok
1/2 litra mlieka
1 vanilkový cukor
práškový cukor podľa chuti
200 g masla
50-100 g sušeného strúhaného kokosu, podľa chuti
20g plátky sušeného kokosu
– 4 dcl vody a vanilkový cukor necháme zovrieť na malom ohni. V mlieku, ktoré nám zostalo vymiešame zlatý klas a žĺtok a pomaly za stáleho miešania prilievame do vriaceho mlieka. Uvaríme hustý puding, do ktorého pridáme trošku masla, zakryjeme a necháme vychladnúť. Po vychladnutí pudingu v robote vymiešame maslo s práškovým cukrom do hladkej hmoty a pomaly po lyžiciach za stáleho miešania pridávame hotový puding. Pozor, maslo aj puding by mali mať rovnakú teplotu, inak hrozí, že krém zhrudkovatie a to už veru nieje ono. Do hotového nadýchaného krému pridáme sušený kokos podľa chuti, naplníme ním cukrárenský sáčok a naplníme upečené košíčky. Navrch posypeme plátkami kokosu a luxusné sladké pohostenie je hotové.
Ja odporúčam pod krém pridať malý kopček nutelly, alebo malinového džemu, každému ako chutí.
Dobrú chuť a čoskoro príde ďalší príspevok, sľubujem!