Ahojte, v prvom rade vám prajem krásnu Veľkú noc. A ak by náhodou mal niekto počas sviatkov už plné zuby všetkého ťažkého a nezdravého, pridávam pre vás jeden ultrazdravý recept. Nie je síce veľmi sviatočný, ale verím, že vám dobre padne a snáď aj poteší.Všetci sa učíme a pre mňa bolo veľkou novinkou napiecť koláče úplne bez lepku a cukru. Ale nabrala som odvahu, zhostila som sa toho a myslím si, že snáď aj úspešne. Hlavným dôkazom toho pre mňa bolo, keď som nechala doma na stole 10 týchto cupcakov a do hodiny zmizli. Bez povšimnutia toho, že je na nich „niečo iné“.Sú naozaj výborné, ľahučké, mandle im dodávajú dokonalú chuť a o čerstvých jahodách ani nehovorím J. Určite sa ich oplatí vyskúšať, či už máte s lepkom a cukrom problémy, alebo len chcete otestovať niečo nové, zdravšie.
Recept bol uverejnený aj v jednom milom článku, ktorý po mne napísali na www.diva.sk. Ale opakovanie matkou múdrosti, teda pridávam ho ešte raz, aj pre tých, ktorí sa k článku nedostali.
Na bezlepkové a bezcukrové mandľovo jahodové minicupcaky budeme potrebovať:
- 100g zmesi bezlepkovej múky (ja som múku kúpila v DM dorgérii a zmiešala som ju s pohánkovou a amarantovou múkou)
- 60g mandľovej múky (alebo veľmi jemne namletých mandlí)
- 80g masla
- 3 vajcia
- 1 prášok do pečiva (ja uprednostňujem tie bezfosfátové, keď už pečieme zdravo)
- Cca 150 ml mlieka (je možné ho nahradiť mandľovým, ryžovým, či sójovým podľa chuti)
- Stéviu, med, agave sirup, xylitol (ťažko uviesť presnú gramáž, pretože každé z týchto sladidiel má inú sladivosť. Treba asi len ochutnávať, až kým nebudete spokojní.)
- 150g jahôd najkrájaných na malé kocky
Postup je veľmi jednoduchý, ako pri každých cupcakoch. Zmäknuté maslo vyšľaháme s vajíčkami, do zmesi pridáme naše varianty sladidiel. Keď je hmota pekne celistvá primiešame do nej múky zmiešané s kypriacim práškom. Po zapracovaní pomaly prilievame mlieko, až kým nám nevznikne pekné, trošku tekuté cesto. Bezlepkové múky, či špaldová potrebujú trošku viac tekutín, aby koláče neboli suché, preto nieje žiaden problém, ak je cesto trošku tekutejšie. Keď je cesto hotové primiešame doň jahody a plníme ním formy na minicupcaky, alebo košíčka ny klasické veľké cupcaky. Formy naplníme vždy maximálne do 2/3, pretože koláčiky v rúre pekne narastú.
Pečieme na 160 stupňov približne 20 minút, zaručená vychytávka toho, či sú už hotové je klasický test špajdľou.
Vrch cupcakov dozdobíme krémom, ktorý sa dá variovať na mnoho spôsobov presne tak, ako ho máte radi. Najdiétnejšia verzia je 250g nízkotučného tvarohu, 50g smotany na šľahanie, polovica vanilkového lusku a vami vybraté sladidlo (med, agave, xylitol, stevia…) Všetko spolu jednoducho vyšľaháme a zdobíme upečené cupcaky. Tvaroh v kréme môžeme nahradiť mascarpone, smotanovým syrom, či inou obľúbenou alternatívou, alebo ich kombináciou.
Nám tieto cupcaky veľmi chutili, najviac sme na nich ocenili práve mandľovú chuť a jahody. Dúfam, že sa zapáčia aj vám.
Pekný deň a dobú chuť