Ahojte, konečne som si našla trošku času (síce „vďaka“ chorobe, ale predsa) a tak postupne popridávam sľúbené recepty, ktoré som pripravovala v Dámskom klube. Ako prvý prichádza na radu jeden z našich najobľúbenejších receptov. Orechový cheesecake, ktorý robím naozaj často. Lebo? Lebo je dokonalý! Veď skúste :)
Cesto:
- 175 g špaldovej celozrnnej múky
- 90 g maslo
- 1 vajce
- Štipka soli
- Agave sirup
Všetky suroviny spolu vymiešame na elastické cesto, ktoré dáme aspoň na 30 minút do chladničky. Potom ním vyložíme tortovú formu, alebo inú formu, v ktorej sa rozhodneme cheesecake piecť. Vložíme do rúry vyhriatej na 175 stupňov a pečieme do zlatista cca 10 minút.
Plnka:
- 250g mascarpone
- 250g nízkotučný tvaroh
- 200g smotanový syr (philadelphia, linessa, bánovecká nátierka)
- 1 kyslá smotana
- 3 vajcia
- 3 lyžice múky (hladká, alebo špaldová)
- 5 lyžíc trstinového cukru
- 150g vlašských orechov
Mascarpone, tvaroh, syr, smotanu a cukor vymiešame až kým sa všetky časti spolu nespoja. Potom po jednom primiešavame vajcia a nakoniec pridáme kyslú smotanu a múku. Do hotového krému nasypeme na väčšie časte posekané vlašské orechy. Hotovú plnku nalejeme na predpečené cesto a pečieme vo vodnom kúpeli cca 60 až 70 minút na 150 stupňov.
Karamelový toping:
- 80 g krupicového cukru
- 30g masla
- 50 ml smotany na šľahanie
Karamelový toping pripravíme tak, že maslo s cukrom necháme skaramelizovať do tmavohneda, trvá to niekoľko minút, masa sa nakoniec veľmi pekne spojí aj s maslom, aj keď to tak zo začiatku nevyzerá. Keď je karamel hotový pomaly doň prilejeme smotanu na šľahanie a chvíľku povaríme, až kým nám nevznikne krásne hladký toping, ktorý jednoducho nalejeme na hotový cheesecake a máme hotovo.
Dobrú chuť