Konečne som sa dostala k prvému z receptov, ktoré vyhrali v mojej mini súťaži o Lulus macarons :) Prvý z nich je práve veľmi čokoládová brownie tortička od Marty Dzurovej. Originálny recept, ktorý mi poslala Maťa som si samozrejme (ako inak) jemne poupravila :). Vznikol z toho jeden úžasný koláčik, ktorý všetkým veľmi chutil. Ja som naň použila dva krémy, ale to len preto, že som ich už mala hotové z predchádzajúceho pečenia a teda čo už s nimi. V každom prípade na tortu (hovorme jej torta) bude úplne stačiť jeden.
A aká táto torta je? Veľmi čokoládová, cesto je nizučké a hutné, nejde doň žiadna múka. Práve preto mi pripomína spomínané brownie. Dokonale sa na neho hodí svieži a ľahučký krém – mascarpone, alebo tvarohový, či smotanový. A dozdobený čerstvým kyslastým ovocím nemá vôbec žiadnu chybu. A čo sa vám na ňom bude páčiť najviac? Celá príprava trvá asi 10 minút :)
Takže môj recept:
Na korpus potrebujeme:
- 130g aspoň 70% čokolády
- 120g masla
- 3 lyžice trstinového cukru
- 100g pomletých mandlí (mandľovej múky, ale mandle môžu byť kľudne pomleté aj na väčšie kúsky)
- 3 vajcia
Čokoládu, cukor a maslo roztopíme buď vo vodnom kúpeli, alebo na malom ohni. Po úplnom rozpustení čokolády opatrne primiešame vajcia metličkou a jemne ich prešľaháme. Ja som nakoniec pridala mandle a ceú zmes som vyliala do tortovej formy vyloženej pečiacim papierom (22cm). Cesto som piekla na 160 stupňov asi 25 minút. Hotové cesto bolo maximálne 2 cm vysoké, tak sa nezľaknite, má to tak byť ;)
Čokoládový krém:
- 50g čokolády
- 1 nízkotučný tvaroh
- 1/2 mascarpove
- 1dcl smotany na šľahanie
Čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli, keď jemne vychladne pridáme ju do zmesi tvarohu, mascarpone a smotany, ktorú sme si predtým dotuha vyšľahali.
Vanilkový krém:
- 1 mascarpone
- 1dcl smotany na šľahanie
- 2 lyžice cukru
- 1/2 smotanového syra
Všetky ingrediencie spolu vyšľaháme do tuha a krém je hotový.
Hotovú tortičku už len dozdobíme čerstvým ovocím, posypeme mandľami, alebo čokoládovými hoblinami a môže sa jesť.
Dúfam, že vám bude chutiť a Marti, ďakujem za super recept :)