Pomaly u mňa nastáva obdobie experimentovania so zdravšími a diétnejšími náhradami mojich klasických koláčikov. Prečo? Lebo je fajn skúsiť robiť veci prospešnejšie zdraviu, lebo človek dokáže svoje výčitky zo skadkostí zredukovať aspoň na polovicu a lebo diétujem :D

 

figacheese3

 

Už som robila niekoľko koláčov, či vianočné pečivo v zdravom duchu bez bieleho cukru, alebo bielej múky a výsledok ma skoro nikdy nesklamal (a pritom ja som chorobný perfecionalista). Takže prečo nie, pustila som sa do cheesecaku. Vznikol veľmi dobrý koláčik, ktorý nebol vôbec málo sladký, suchý, alebo nedobrý a potešil aj bandu modeliek :)

Niesom zástanca „tvaroháčikov“ hrajúcich sa na cheesecake, takže áno, aspoň jedno mascarpone som si odpustiť nemohla. Čiže mohol byť aj diétnejší, no ja som chcela aspoň trochu cheesecake.

 

Cesto:

  • 175 g celozrnná špaldová múka
  • 90 g maslo
  • stévia v prášku
  • 1 vajce
  • štipka soli

Všetky suroviny spolu zmiešame a vypracujeme vláčne cesto, ktoré zabalíme do potravinovej fólie a dáme apsoň na pol hodinu zachladiť. Potom ním vystelieme tortovú formu, do ktorej chceme cheesecake robiť (u mňa 23cm). Odporúčam snažiť sa na okrajoch cesto vtlačiť čo najvyššie, aby bol cheese aj vizuálne pekný. Poprepichujeme vidličkou a pečieme na 170 stupňov cca 8 minút.

Plnka:

  • 500 g nízkotučný tvaroh jemný
  • 250g mascarpone
  • 1 kyslá smotana
  • 3 vajcia
  • 220 g čokoláda
  • 150 g sušené, alebo čerstvé figy
  • stévia v prášku
  • xylitol
  • trošku bylinkového alkoholu
  • 50 ml smotana na šľahanie

Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli. Figy nasekáme na ľubovoľné kúsky a namočíme do trošky alkoholu, aby zmäkli a nasiakli. V robote zmiešame tvarohy, mascarpone, kyslú smotanu xylitol a stéviu podľa chuti. Do zmesi po jednom primiešavame vajcia, potom vychladnutú čokoládu a figy. Časť čokolády odložíme na ganache na dozdobenie (cca 70 gramov). Všetko spolu dobre premiešame a nalejeme na predpečené cesto. Vo vodnom kúpeli pečieme na 150 stupňov približne hodinu, ale treba dávať pozor a vyskúšať, kedy už stred cheesecaku nieje surový, no stále sa trošku trasie. Presne to je ten moment, kedy z rúry vytiahnete dokonalý cheesecake :) po vychladnutí dozdobíme zvyškom čokolády zmiešanej so smotanou na šľahanie a figami. Ja som ho ešte posypala mletými mandľami.

Tento skoro dieťáčik bol naozaj veľmi dobrý, zožal úspech a nebolo vôbec cítiť ani poznať, že v ňom nieje ani troška cukru, alebo bielej múky. Vyskúšajte :)