Cheesecake je jeden z mojich najobľúbenejších koláčov, preto s ním rada experimentujem a pridávam do neho rôzne chute a polevy. Jedným z mojich úspešných pokusov je práve levandľový cheesecake.
IMG 0622
Do môjho klasického cheesecakového receptu som pridala dve a pol lyžičky domácej sušenej levandule, ktorá ho krásne prevoňala bez toho aby jej chuť bola príliš výrazná a prerazila všetky tie klasické chute, ktoré cheesecaku nesmú chýbať. Pre tých, ktorí majú radi niečím jemne okorenenú klasiku je tento recept ideálny a odporúčam vyskúšať ho.
IMG 0598

cesto:
150g múka hladká
90g maslo
45g cukor
1 žltok
– všetko dokopy vypracujeme na cesto a chladime minimálne 30 minút, potom vtlačíme do formy, poprepichujeme vidličkou, aby sa netvorili bubliny a pečieme 8 minút na 170 stupňov

plnka :
500g mascarpone
250 g syr
1 kyslá smotana
3 lyžice múky
3 vajcia
2 a pol lyžičky sušenej levadule
trstinový cukor podľa chuti
– všetko zmiešame, vylejeme na predpečené cesto a pečieme viac ako hodinu na 140 stupňov. Ja dávam pod cheesecake aj plech s vodou, aby sa vrch nepripálil, nezhnedol a koláč sa pomaly rovnomerne prepiekol aj vnútri.

Hotový cheesecake necháme odstáť, zachladíme, dozdobíme levanduľou a môžeme sa doňho pustiť. Ja ho mám najradšej na druhý deň, keď už je stuhnutý a všetky chute sú spojené.

IMG 0606

Dobrú chuť
L