Profiterolky sú malé guličky z odpaľovaného cesta, ktoré sú úžasné, vláčne a ľahké. Dá sa z nich spraviť mnoho variácií a to, akým krémom ich naplníte záleží len a len na vašej chuti a tom, čo máte radi. U nás sú veľmi obľúbené a robím ich pomerne často, lebo uspokoja aj toho, čo zje len „hnedé sladkosti“, ktoré sú čokoládovo čokoládové, ale aj ostatných, ktorí majú radi tvarohové,alebo ovocné plnky.

Odpaľovaného cesta sa netreba báť, i keď aj mne trvalo dlhšie kým som sa k nemu odhodlala. Nieje to žiadna veda. Pridávam môj osvedčený recept, snáď sa vydarí aj vám.

IMG_5356
  • 120g maslo
  • 250ml voda
  • 150g hladká múka
  • 4 vajcia
  • 1 lyžička soli
  • 2 lyžice kryštálového cukru
  • štipku prášku do pečiva

Maslo, vodu, cukor a soľ necháme na malom ohni v hrnci s ideálne tmavým dnom zovrieť. Po zovretí do hrnca pridáme múku a za stáleho miešania nám vznikne masa, ktorá sa musí odo dna odlepovať, musí byť celistvá, ale na dne hrnca by mala zanechať súvislý biely povlak. Práve preto, aby sme si tento povlak všimli je ideálne mať hrniec so spomínaným tmavým dnom. Tento proces miešania a čakania by mal trvať maximálne 3-5 minút. Skúste byť vytrvalí, aby sa cesto dobre „odpálilo“. Hotové cesto necháme vychladnúť do vlažna. Potom ho premiestnime do kuchynského robota, pridáme prášok do pečiva a pomaly po jednom pridávame a zapracovávame vajcia. Všetky suroviny dôkladne zapracujeme, až pokým nám vznikne lesklé cesto. Hotové cesto dáme do cukrárenského sáčku a striekame malé guličky na plech vystlaný pečiacim papierom, alebo teflonovou fóliou. Nezabúdame medzi guličkami nechávať veľké rozostupy, lebo ich objem by sa mal zväčšiť až dvojnásobne.Ja ich robím asi 2-3 centimere veľké, aby z nich potom vznikli super jednohubky. Dajú sa však spraviť aj menšie, väčšie, akékoľvek.  Mokrým prstom alebo lyžičkou zatlačíme špičky, ktoré nám striekaním na ešte neupečených profiterolkách vznikli. Celý plech pokropíme vlažnou vodou a profiterolky dáme piecť na 190-220 stupňov na približne 25-30 minút. Doba pečenia a stupne závisia na každej individuálnej rúre, mne to funguje takto, ale treba vyskúšať. Dôležité je, aby v rúre nebola teplota príliš vysoká a profiterolky odspodu nezhroreli. Ak bude teplota však naopak príliš nízka, profiterolky dostatočne „nevyfúknu“ a nezväčšia svoj objem tak, ako by mali.

Tvarohovo – ricotová plnka

Veľmi jednoduchá. Zmiešame 250g ricoty, 250g nízkotučného tvarohu a 50 ml 40% smotany na šľahanie, dosladíme podľa chuti a vyšľaháme. Profiterolku rozkrojíme, naspodok patrí dokonalý babičkin jahodový džem, troška lesného ovocia, krém, zasa ovocie. Priklopíme čapičkou a oblejeme kvalitnou čokoládou.

Čokoládovo – mascarpone plnka

250g mascarpone, 150 ml smotany na šľahanie a cukor podľa chuti spolu vyšľaháme. Pridáme aspoň 200g vo vodnom kúpeli roztopenej čokolády a pridáme ku krému. Naplníme profiterolky, polejeme karamelovým topingom a čokoládou.

Hotovooo.

 

Dúfam, že sa vám vydaria. A ak by aj nie, kľudne mi napíšte, rada poradím :)

Krásnu nedeľu

profi4