Pripravila som si pre vás ďalší recept z radu medových koláčikov. Med som si v poslednej dobe veľmi obľúbila, aj vďaka spolupráci so spoločnosťou Apimed, ktorej produkty ma absolútne nadchli. Med je pri pečení plnohodnotná náhrada cukru, alebo iného sladidla a výsledným koláčom dodá krásnu vláčnosť a typickú chuť. Výrazne nemení konzistenciu cesta ani po tepelnej úprave a krémy nie je treba dochucovať vanilkou, či inými koreninami, pretože po mede sú krásne prevoňané.
Tento koláčik je absolútne bez múky, korpus je len z vajec, medu a mletých orechov. Je preto doslova a bez akéhokoľvek preháňania, ľahký ako obláčik. Vďaka medu je vláčny, nie suchý a orechy mu dodávajú tú chuť, akú poznáme od našich starých mám. Nie je pritom treba ani múka a dokonca ani cukor. Navrch som zvolila ricottovo tvarohový krém, dosladený samozrejme zasa medom. Kombinácia ricotty a tvarohu je moja obľúbená, krém je ľahký a pritom sýty a má tú typickú ricottovú chuť, ktorú ja milujem. Poďme teda na recept.
Na korpus potrebujeme:
- 6 vajec – bielky a žĺtky oddelene
- 150 g pomletých vlašských orechov
- 5 lyžíc medu (slaďte podľa vašej chuti a sladivosti medu, ktorý práve používate, ja som použila tento http://www.apimed.sk/vceli-med/vceli-med-lesny/lesny-med-700-g-amfora-detail
- štipku soli
Na krém potrebujeme:
- 250g ricotty
- 250g jemného nízkotučného tvarohu
- 50ml smotany na šľahanie
- 3 lyžice medu
- 1 lyžicu vlašských orechov na ozdobu
- med na dozdobenie
V kuchynskom robote si vyšľaháme do tuha vaječné bielky so soľou. Medzitým prešľaháme žĺtky a pomelieme si vlašské orechy. Po tom, ako sú bielka už naozaj vyšľahané do tuha, jemne k ním pridáme žĺtky a premiešame. Ja uprednostňujem metličku, ktorou jemnými pohybmi bielka nadvihnujem, aby som ich objem čo najmenej porušila a zapracovala pritom do nich opatrne žĺtka. Postup zopakujeme aj s vlašskými orechmi a medom. Táto časť je naozaj delikátna a musíme pracovať veľmi jemne, opatrne a pomaly. Vaječné bielka sú veľmi jemné a keďže ich klasicky nešľaháme s cukrom, majú tendenciu veľmi rýchlo spadnúť. Ak by ste sa tejto časti obávali, pridajte do nich pár lyžíc cukru a vyšľahajte ich s ním, predídete komplikáciám. Tí, čo chcú koláčik bez cukru, musia byť jemní a opatrní, nie je to však jadrová veda :) Hotové nadýchané cesto, ktoré má konzistenciu peny, premiestnime do tortovej formy veľkosti 25 cm a pečieme v rúre pedhriatej na 160 stupňov približne 30 minút. Korpus nám zozlatne a spevnie. Hotový je, keď zapichnutá špajdla vyjde čistá. Upečený koláčik necháme vychladnúť pri izbovej teplote. Trošku spadne, to ale nevadí, nechá priestor presne pre dávku nášho medového krému.
Krém pripravíme veľmi jednoduchým zmiešaním a vyšľahaním všetkých surovín. Natrieme ho navrch koláčika, posypeme odloženými orechmi a pokropíme medom. Hotovo!
Ja som robila ochutnávku a zožal veľký úspech. Som zvedavá,ako to bude u vás.