Tento jablkový koláč som našla ako variáciu na židovský jablkový koláč. Mala som nejakú nutkavú potrebu vyskúšať ho a vyplatilo sa! Je naozaj veľmi chutný, vláčny a plný jabĺk. Najskôr som sa bála, že bude problém s pečením práve preto, že doň ide až 6 jabĺk, ktoré sú mokré. Problém však nebol vôbec, koláč sa veľmi pekne upiekol a vnútri je krásne vláčny.
Vyvážená kombinácia škorice, jabĺk a karamelovej chuti trstinového cukru je jednoducho neomylná. Tentokrát aj výnimočne veľmi jednoduchý „šálkový“ recept. Skúste.
Potrebujeme:
- 6 jabĺk
- 1 lyžicu škorice
- 3 lyžice trstinového cukru
- 2 a 3/4 šálky preosiatej hladkej múky (celozrnná, špaldová)
- 1 lyžica prášku do pečiva
- 1/2 šálky oleja (z vlašských orechov, lieskovcov, kokosový alebo slnečnicový)
- 1 a 1/2 šálky trstinového cukru
- 1/2 šálky šťavy z pomaranča
- 4 vajcia
- 1 šálka orechov
- štipku soli
Jablká ošúpeme a nakrájame na kocky. Zasypeme ich škoricou, tromi lyžicami trstinového cukru a odložíme nabok. Múku, prášok do pečiva a soľ preosejeme do väčšej misy. Do múčnej zmesi postupne primiešavame olej, pomarančovú šťavu a cukor. Nakoniec po jednom ručným mixérom zašľaháme vajcia a celú hmotu dobre prepracujeme. Polovicu hotového cesta nalejeme (alebo skôr premiestnime, je pomerne tuhé) do tortovej formy (cca 24-26cm). Na cesto nakladieme polovicu škoricových jabĺk a prekryjeme zvyšným cestom. Navrch poukladáme zvyšné jablká a posypeme nahrubo posekanými vlašskými orechmi.
Prichystaný koláč pečieme v rúre vyhriatej na 170 stupňov približne 45 minút až hodinu. Koláčik je hutný a vláčny, preto je treba dať pozor aby sa prepiekol až do stredu.
Dobrú chuť :)