Tento koláčik ma veľmi milo prekvapil. Už dlho som chcela vyskúšať niečo so štedrou nádielkou maku a hľadala som recepty kade tade. Makovo makovú tortu bez vajec, známu aj z jednej televíznej súťaže už ale robia všetci, tak som chcela skúsiť niečo iné. Základ tohto receptu som našla na mojom obľúbenom blogu Dulce de leche, už tradične som si recept upravila podľa seba, ale výnimočne nie až tak veľmi.
Torta, alebo koláč ma naozaj veľmi milo prekvapil, je dokonalý, jemný, veľmi makový, mäkučký a perfektný. Dokonca bol počastovaný aj vetou „najlepší aký som jedol“ od môjho ocina. A ten testuje všetky moje výtvory. Takže určite stojí za vyskúšanie, neváhajte.
Cesto:
- 200g hladkej múky
- 50g práškového cukru
- 80g masla
- 1 vajce
- ½ čajovej lyžičky prášku do pečiva
- Štipka soli
Na cesto zapracujeme všetky suroviny spolu a vytvoríme vláčne cesto,. Ktorým vystelieme tortovú formu. Ja som použila 23cm formu, ale cesta je naozaj dosť, takže kľudne koláč upečte aj vo väčšej forme. Potom uložíme cesto do chladu, kým pripravíme plnku do koláča.
Plnka:
- 500g tvarohu
- 250g mascarpone
- 200ml smotany na šľahanie
- 150g mletého maku
- 5 lyžíc trstinového cukru
- 2 vajcia
- 1 lyžica kokosového oleja
- 2 lyžice oleja z vlašských orechov
- 1 lyžica hladkej múky
Všetky suroviny okrem maku spolu vymiešame v kuchynskom robote. Výslednú plnku rozdelíme na dve polovice a do jednej z nich primiešame mak. Plnky potom jednu po druhej vrstvíme do formy s pripraveným cestom. Týmto vrstvením sa snažíme dosiahnuť zebrovitý efekt, ktorý sa mne teda moc nepodaril. Možno nabudúce.
Koláč pečieme na 150-170 stupňov približne 1 hodinu. Ak nemáte naponáhlo, nechajte potom koláč oddychovať v pootvorenej rúre. Je dokonalý aj ešte teplý (no musela som pri fotení ochutnať). Rovnako dobý aj po zachladení na druhý, či tretí deň (ten tretí len tipujem, nám samozrejme toľko nevydržal :) ).
Veľmi dobré spojenie chuti maku a jemnosti tvarohu, kokosový onej a olej z vlašských orechov mu dodáva takú inú chuť. Naozaj super, oplatí sa! Určite sa zaradil medzi moje obľúbené.
Dobrú chuť