orava-brownie3

Špeciálny koláč na špeciálnu príležitosť. Presne to je ideálny popis tohoto luxusného extrémne čokoládového brownie. Prečo oravský? Lebo som dostala čučoriedky, zavárané, ručne zbierané, oravské, neskutočné… Toľko k jeho stručnému príbehu a teraz už fakty. Je naozaj výborný, treba ho vyskúšať a ochutnať.  Brownie je veľmi jednoduchý na prípravu, trošku náročnejší na suroviny, keďže do neho ide hrozné množstvo čokolády, ktorá by mala byť čo najkvalitnejšia, výsledok ale stojí za to. Čučoriedky mu dávajú vynikajúcu chuť a kyslosť, ideálna kombinácia.

Dosť rečí, ideme na recept:

  • 300g kvalitnej, ideálne aspoň 70% čokolády
  • 250g masla
  • 150g trstinový cukor
  • 4 veľké vajcia
  • 140g hladkej múky
  • 50g kakao
  • 200 g čučoriedky (ja som použila kombináciu zaváraných a mrazených)

na malom plameni roztopíme čokoládu s maslom a cukrom, po roztopení odstavíme zo sporáka. Do teplej zmesi priniešavame jedno po druhom vajcia za stáleho miešania. Keď sú vajcia dokonale zapracované v zmesi, prisypene do nej aj múku, kakao a polovicu čučoriedok. Hotovú zmes nalejeme do nádoby v ktorej budeme brownie piecť. Ideálne by mala mať rozmery okolo 20x30cm. Ja som brownie piekla v keramickej zapekacej mise. Vrch brownie posypeme zvyšným ovocím a pečieme pri teplote 180 stupňov 30-35 minút, podľa toho, ako „mazľavý“ chceme brownie nakoniec mať.

Nám najviac chutil koláčik ešte teplý, ideálna kombinácia so šľahačkou a zmrzlinou. Na druhý deň mu však na čare neubudlo a bol vynikajúci.

Odporúčam vyskúšať. Neoľutujete.

Dobrú chuť