Cupcakes sú super, mafiny tiež, ale toto bola bomba. Nikdy predtým ma nenapadlo použiť recept mojej babky na jej tradičné tortové cesto, ktoré bežne používam na torty, aj na minitortičky v košíkoch na štýl cupcakes. A to bola chyba. Cupcakes mám veľmi rada, rada a často ich robím v rôznych variáciách a sú obľúbené aj na akciách. Môjmu vlastnému receptu nič nechýba a vždy veľmi chutili. Tieto minitortičky sú ale celkom o niečom inom. Nič nevážia, sú ľahučké, nadýchané a na rozdiel od cupcakes zo dňa na deň lepšie a skoro až čerstvejšie.

minicake1

Samozrejme cenou za toto všetko je, že sú náročnejšie na prípravu a aj čas v porovnaní s klasickými cupcakes, ktorých princípom prípravy je všetko zmiešať a dať upiecť. Ale oplatí sa :)

Ako prvé som vyskúšala orechové minitortičky s vanilkovým krémom a mali obrovský úspech. Čo je na nich ale najlepšie je fakt, že ten jeden kúsok, ktorý sa zachránil, bol na štvrtý deň stále mäkký, nadýchaný a lepší ako čerstvo upečený. Tieto minitortičky sú preto ideálne na akékoľvek príležitosti a akcie, keď je treba aby sladkosti vydržali dlhšie čerstvé a „ako nové“ .

Pridávam aj recept na klasické tortové cesto, ja tam však presne podľa mojej babky pridávam trošku toho, trošku hentoho a ešte trošku tohoto. Tajné ingrediencie sa ale neprezrádzajú ;)

minicake4

cesto:

na každé jedno väčšie vajce

25g cukru (používam krupicový, alebo trstinový)

30g múky, vrátane orechov, alebo kakaa ak chceme korpus ochutený (hladká, alebo hladná zmiešaná s polohrubou)

štipka soli

– bielka vyšľaháme do peny, potom pridáme väčšinu cukru a vyšľaháme do tuha. Žĺtka zmiešame so zvyšným cukrom a soľou a pomaly primiešavame do vyšľahaných bielkov. Keď sa hmota spojí jemne primiešame aj múku a veľmi opatrne zapracovávame, až kým nevznikne nadýchané cesto. S cestom treba pracovať veľmi opatrne, aby sme bielky nerozbili, pretože prídeme o jeho nadýchanosť a ľahkosť. Hotovým cestom naplníme formy na mafiny vystlané papierovými košíčkami asi do 3/4. Pečieme na 150 stupňov približne 20 minút, záleží to ale od konkrétnej rúry, test špáradlom nikdy nesklame.

krém:

1 zlatý klas

1 žĺtok

1/2 litra mlieka

1 vanilkový cukor

práškový cukor podľa chuti

200 g masla

– 4 dcl vody a vanilkový cukor necháme zovrieť na malom ohni. V mlieku, ktoré nám zostalo vymiešame zlatý klas a žĺtok a pomaly za stáleho miešania prilievame do vriaceho mlieka. Uvaríme hustý puding, do ktorého pridáme trošku masla, zakryjeme a necháme vychladnúť. Po vychladnutí pudingu v robote vymiešame maslo s práškovým cukrom do hladkej hmoty a pomaly po lyžiciach za stáleho miešania pridávame hotový puding. Pozor, maslo aj puding by mali mať rovnakú teplotu, inak hrozí, že krém zhrudkovatie a to už veru nieje ono. Hotovým krémom naplníme cukrárenský sáčok a zdobíme minitortičky podľa chuti a vkusu.

minicake2

Toto prenesenie starej klasiky do novej formy naozaj odporúčam, stojí za to!

minicake3

Dobrú chuť