Alebo „keď robím malý cheesecake a zostane mi plnka“ :). Presne aj takto efektne sa dá využiť plnka z čokoládového cheesecaku, jednoducho ňou naplňte silikónové košíčky na cupcaky, upečte, vyklopte a máte krásne, dokonalo čokoládové a krémové minikoláčiky. V tomto prípade mi síce cesto nezostalo, ale ani vôbec nechýbalo. Pre tých, ktorým by ale chýbalo, stačí vtlačiť ma spodok košíčkov trochu cheesecakového krehkého cesta, alebo keksíkov zmiešaných s maslom, ak to tak máte radi.
Keďže tieto košíčky boli len výsledkom toho, že som mala veľa cheesecakovej plnky a malú formu, je celkom ťažké odhadnúť, koľko košíčkov vám z tejto dávky vyjde. Skúsila by som to povedať tak, že vám môže vyjsť od 10 do 18 koláčikov. Ale je to len môj hrubý odhad, tak keď recept vyskúšate, budem veľmi rada ak mi dáte vedieť, koľko ich vlastne bolo :).
Na týchto malých čokoládovo – jahodových krásavcov budeme potrebovať:
- 250 g mascarpone
- 100g nízkotučného tvarohu
- 100g smotanového syra
- ½ kyslej smotany
- 2 vajcia
- 3 lyžice trstinového cukru
- 150g kvalitnej čokolády (ja používam 70%)
- 25g čokolády na poliatie koláčov
- 150g čerstvých jahôd + jahody na dozdobenie
Postup je rovnaký, ako pri klasickom cheesecaku. Najprv si vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu, medzitým spolu vymiešame mascarpone, tvaroh, syr a cukor. Potom po jednom zamiešavame vajcia a nakoniec pridáme aj kyslú smotanu. Nakoniec do zmesi primiešame rozpustenú čokoládu vychladenú na izbovú teplotu a na malé kúsky nakrájané jahody. Hotovou zmesou naplníme silikónové košíčky na muffiny a pečieme vo vodnom kúpeli na 140 stupňov približne 40 minúť. Efekt vodného kúpeľa docielime tým, že na plech, na ktorom máme poukladané košíčky vylejeme cca 3 dcl vlažnej vody. Minicheesecaky sa nám tak upečú rovnomerne, budú vláčne a zvrchu sa nepripália, ani nepopukajú.
Koláčiky sú hotové vtedy, keď sa nelepia a na dotyk sú zvrchu jemne pevné, vo vnútri však mäkučké. Po upečení ich jednoducho vyklopíme z košíčkov, necháme vychladnúť, naservírujeme podľa chuti, navrch patrí krásna čerstvá jahoda a dávka rozpustenej čokolády pre efekt.
Dobrú chuť!