Výborný recept na trošku odlišné vianočné koláčiky. Ja som ich robila na špeciálnu „zdravšiu“ objednávku, čiže žiadna biela múka a biely cukor. Táto jemná uprava na nich nieje vôbec cítiť. Príprava je nenáročná, veľkosti sa dajú prispôsobiť a sú naozaj chutné. Ja som ich robila vo forme na minicupcaky a vyšlo mi 50 kúskov.
Cesto:
340 g celozrnná špaldová múka
150g maslo
90g trstinový cukor/ stévia/agáve/med
2 vajcia
trošku soli
– všetko zmiešame a vypracujeme na hladké cesto, ktoré dáme aspoň na 30 minút zachladiť
– po zachladnutí rozdelíme na 50 rovnakých kúskov a vtláčame do plechu na minicupcaky (pri klasických formičkách na minitartaletky vyjde cca 25 ks, stredných asi 10, alebo jeden veľký 25 cm pie)
– v ceste je dostatok masla, formičky preto netreba vymasťovať ani vysypávať múkou
Plnka:
5 žĺtkov
120 g maslo
150 g med/agave
50 g trstinový cukor
100 ml smotana na šľahanie
300g nahrubo (alebo podľa chuti) posekané orechy
– maslo a med necháme pomaly na malom ohni roztopiť, primiešame cukor, po jeho roztopení prídáme aj žĺtka a smotanu na šľahanie
po zhustnutí a jemnom skaremelizovaní celej hmoty prisypeme nasekané orechy a chvíľku povaríme, až kým sa zmes nespojí
– košíčky vystlané cestom naplníme orechovou plnkou cca do 3/4 a pečieme 15 až 20 minút pri 150 stupňoch.
Dúfam, že sa vydaria, odporúčam ich nezjesť hneď teplé, ale nechať ich odstáť aspoň 1 deň ak to bude aspoň trošku možné :)