Výborný recept na trošku odlišné vianočné koláčiky. Ja som ich robila na špeciálnu „zdravšiu“ objednávku, čiže žiadna biela múka a biely cukor. Táto jemná uprava na nich nieje vôbec cítiť. Príprava je nenáročná, veľkosti sa dajú prispôsobiť a sú naozaj chutné. Ja som ich robila vo forme na minicupcaky a vyšlo mi 50 kúskov.

IMG_2139

Cesto:

340 g celozrnná špaldová múka

150g maslo

90g trstinový cukor/ stévia/agáve/med

2 vajcia

trošku soli

– všetko zmiešame a vypracujeme na hladké cesto, ktoré dáme aspoň na 30 minút zachladiť

– po zachladnutí rozdelíme na 50 rovnakých kúskov a vtláčame do plechu na minicupcaky (pri klasických formičkách na minitartaletky vyjde cca 25 ks, stredných asi 10, alebo jeden veľký 25 cm pie)

– v ceste je dostatok masla, formičky preto netreba vymasťovať ani vysypávať múkou

IMG_2144

 

Plnka:

5 žĺtkov

120 g maslo

150 g med/agave

50 g trstinový cukor

100 ml smotana na šľahanie

300g nahrubo (alebo podľa chuti) posekané orechy

– maslo a med necháme pomaly na malom ohni roztopiť, primiešame cukor, po jeho roztopení prídáme aj žĺtka a smotanu na šľahanie

po zhustnutí a jemnom skaremelizovaní celej hmoty prisypeme nasekané orechy a chvíľku povaríme, až kým sa zmes nespojí

– košíčky vystlané cestom naplníme orechovou plnkou cca do 3/4 a pečieme 15 až 20 minút pri 150 stupňoch.

IMG_2239

Dúfam, že sa vydaria, odporúčam ich nezjesť hneď teplé, ale nechať ich odstáť aspoň 1 deň ak to bude aspoň trošku možné :)