Mne už sa niekedy večer ani nechce ísť von, ale zostať doma a vymýšľať recepty, lebo ja toho pečenia asi nemám dosť. A toto je presne výsledok jedného takého piatočného večera. Výborná torta a celkom ľahká na prípravu s úplne inou chuťou na akú som ja zvyknutá. Ideálna na zimu, alebo jeseň. Recept inšpirovaný jednou roládou, ale zasa značne upravený a prispôsobený, myslím si, že celkom úspešne.

apple-cake11cesto:

(malá 16cm forma)

4 vajcia

2 lyžice holandského kakaa

4 lyžice hladkej múky

3 lyžice krupicového cukru

1/2 prášku do pečiva

lyžica vlažnej vody

lyžica oleja

soľ

– bielka s cukrom vyšľaháme dotuha, potom do nich postupne primiešame žĺtka vymiešané s vodou, olejom a soľou. Po spojení hmoty opatrne pridáme zmes múky, kakaa a prášku do pečiva. Jemným miešaním vytvoríme nadýchané cesto, ktorým naplníme vopred pripravenú tortovú formu. Pečieme na 150 stupňov cca 30 minúť, treba cesto vyskúšať špáradlom, či už je naozaj dopečené, pretože kakao predlžuje dobu pečenia.

plnka a krémy:

2 väčšie jablká

75g krupicového cukru

50g masla

250 ml kvalitnej smotany na šľahanie (ja používam 40%)

1 plátok želatíny

4 badiány

– cukor vysypeme do hrnca s pevnejším dnom a na malom ohni necháme skaramelizovať. Medzitým si nakrájame jablká na malé kocky, ak je cukor skaramelizovaný pridáme doň maslo, badiány a približne 50 ml smotany. Prísady miešaním spojíme do hladkej hmoty, do ktorej prisypeme nakrájané a ošúpané jablká. Varíme cca 5 minút, do zmäknutia jabĺk. Keď sú jablká uvarené, scedíme z nich karamelovú šťavu, ktorú varíme daľších 5 minút. Jablká si odložíme bokom, budeme ich používať na naplnenie torty. plátok želatíny namočíme do vody, aby zmäkla  a pridáme do vlažnej karamelovej šťavy. Zmiešame dokopy, kým nám nevznikne želatínová jednoliata hmota. Zvyšnú smotanu vyšľaháme dotuha, polovičku opatrne zmiešame s karamelovou želatínou a naplníme ňou prerezaný tortový korpus, na ktorý sme naukladali vopred pripravené jablká, z ktorých sme odstránili badiány (na toto pozor, aby nikto neprišiel o zuby;) ). Druhou polovicou smotany potreime celú tortu podľa svojho vkusu a ak zostali jabĺčka, naukladáme ich navrch torty, prípadne z nich môžete vytvoriť ľubovoľnú kreáciu :) Ja som tortu ešte dozdobila badiánom a omrvinkami, ktoré mi zostali z korpusu.

Torta je výborná, chuť karamelu, jabĺk, badiánu, smotany a kakaového korpusu perfektne ladí, je ľahučká a ak sa trošku pohráte s jej nazdobením bude určite strojcom wau efektu na hocijakej oslave, alebo párty.

apple-cake5

Ak budete skúšať určite dajte vedieť ako ste dopadli, či už tu, alebo na mojej fb stránke, budem rada.

Nech sa vydarí a peký deň